Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1 ½ szklanki mleka,
- 2 ½ łyżki oleju,
- 2 jaja,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
- 50 dag mrożonego szpinaku,
- 2 łyżki masła,
- 2 małe pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 7 łyżek startego sera,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Jaja wbić do wysokiego rondelka, wlać mleko i olej, wsypać mąkę i pół łyżeczki soli. Zmiksować. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dolać wody. Ciasto musi mieć konsystencję dobrej, gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju (tylko do pierwszego smażonego placka, następne cienkie naleśniki smażyć po obu stronach, nie dodając oleju). Na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić zamrożony szpinak, smażyć, aż woda odparuje. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do szpinaku dodać czosnek, jajko, 2 łyżki sera, sól i pieprz, wymieszać. Pomidory umyć, drobno pokroić. Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu, ciasno zwijać w rulon. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, ułożyć ruloniki, posypać serem i pomidorami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut w temperaturze 180°C. Naleśniki podawać na ciepło ozdobione listkami natki pietruszki.
Smacznego!

Zdjęcie pochodzi ze strony: w-spodnicy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz