5 lutego 2012

Rożki francuskie ze szpinakiem

Karnawał w pełni. W tym roku królują prywatki i domówki. Zatem ta niewielka przekąska sprawdzi się doskonale na wszelkiej maści przyjęciach. Palce lizać!

Składniki:
- 450 g ciasta francuskiego
- 250 g szpinaku mrożonego bądź świeżego
- 250-300 g ziemniaków
- tymianek, curry, sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni wraz ze szpinakiem. Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy puree. Wszystkie składniki nadzienia łączymy i przyprawiamy. Ciasto francuskie, ułożone na wilgotnym pergaminie, kroimy na 8 niewielkich części. Do środka wkładamy farsz warzywny i sklejamy. Rożki smarujemy jajkiem, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekamy 15-20 minut, aż ciasto wyrośnie i zarumieni się.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz