11 lutego 2012

Zupa szpinakowo-brokułowa

SuperSluby zawsze stoją na straży Waszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Dlatego dziś podajemy Wam przepis na prawdziwą bombę witaminową – smaczny i pożywny krem z brokułów i szpinaku.

Składniki:
- 250 g szpinaku
- 250 g brokułów
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 l bulionu
- 1/4 szklanki śmietany (22%)
- sól i pieprz,
- chlebowe grzanki czosnkowe
- tarty ser żółty

Przygotowanie:
Bulion podgrzej i dodaj do niego brokuły oraz szpinak. Gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie. Czosnek wyciśnij przez praskę i dodaj do zupy. Całość przypraw pieprzem i solą. Zdejmij z ognia i zmiksuj zupę blenderem. Jeśli nie jest gęsta, odparuj część wody. Dodaj śmietanę, podgrzewaj do momentu aż krem będzie aksamitny i gładki. Gotową zupę przełóż do miseczek, posyp grzankami i tartym serem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz