16 lutego 2012

Tłusty czwartek czas zacząć!

Dla każdego, kto dzisiaj jeszcze nie posmakował pysznych pączusiów, mamy ten oto przepis. Pączki, które pozostają świeże nawet kilka dni!

Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 5 jajek
- 150 ml śmietany
- 1 kg mąki
- szczypta soli
- 10 dag cukru
- 10 dag drożdży
- 50 ml spirytusu
- słoiczek konfitury z róży
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Ostudzone ziemniaki ucieramy z rozpuszczonym masłem i drożdżami. Do masy dodajemy śmietanę, jajka, cukier, mąkę, spirytus i wyrabiamy. Idealne ciasto ma być gładkie i łatwo odchodzić od ręki. Ciasto dzielimy na 4 równe porcje, każdą z nich rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm i szklanką wycinamy krążki. Na środek każdego z nich układamy łyżeczkę konfitury i formujemy pączki. Pozostawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia. Smażymy na gorącym oleju z obu stron, aż uzyskają złotobrązową barwę. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz