30 kwietnia 2011

Granola według Nigelli

Znacie brytyjską boginię kuchni Nigellę Lawson? Jeśli nie, najwięcej dowiecie się o niej, wypróbowując jeden z jej przepisów. Wtedy zrozumiecie, dlaczego jest tak popularna na całym świcie. Dziś proponujemy Wam coś pysznego na sobotnie śniadanko - zdrowa, pyszna i domowa granola.

Składniki:

- 4 ½ kubka płatków owsianych
- 1 kubek nasion słonecznika
- 2 kubki fistaszków
- ¾ kubka nasion sezamu
- ¾ kubka musu jabłkowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- ⅓ kubka syropu z brązowego ryżu lub syropu z jęczmienia (ewentualnie syropu klonowego)
- ¼ kubka miodu
- ¾ kubka brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 150°C. Wszystkie składniki zmieszać w dużej misce. Masę rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Piec 45 minut-1 godziny, przewracając granolę w połowie pieczenia. Po upieczeniu wystudzić i przełożyć do szczelnego pojemnika.


Życzymy smacznego śniadania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz