2 kwietnia 2011

Sałatka bawarska z boczkiem

Ma same zalety. Jest pożywna, smaczna i niezastąpiona na imprezy – bez problemu najedzą się nią wszyscy znajomi. Nie wydacie na nią fortuny, gdyż składa się z prostych i tanich produktów. Nie wymaga także wielkiej pracy, a przy tym znakomicie pasuje do obiadu, zamiast ziemniaków czy ryżu. Dlatego bohaterkę dzisiejszego wpisu – sałatkę bawarską warto mieć zawsze w swojej lodówce!

Składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- ½ słoika majonezu
- 1 duża cebula
- 20-25 dag boczku
- natka pietruszki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę, następnie podsmażyć go na suchej patelni do momentu, wytopienia się nadmiaru tłuszczu i nabrania przez niego chrupkości. Odsączyć na papierowym ręczniku. Ziemniaki ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Jajka i cebulę również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, posiekaną natkę, sól i pieprz. I gotowe! Można podawać na zimno, jak też na ciepło (wtedy zamiast majonezu całość zalać małym kubeczkiem śmietany 18% zagęszczonej łyżką mąki pszennej i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz